=> 0
MATEMATIČKI DVOBOJI

MATEMATIČKI DVOBOJI

51,45 kn  48,88 kn
Popust: 5%

autor: FRANKA MIRIAM BRUCKLER
broj stranica: 144
godina izdanja:
vrsta uveza:
dimenzije knjige širina i visina: 14x20 cm
jezik: hrvatski


Najpoznatiji povijesni verbalni sukobi matematičara!

Mnogi misle da je matematika znanost koja nema previše veze sa stvarnim životom. No povijest – opća, ali i povijest matematike – pokazuje suprotno: okolina i povijesne okolnosti utječu na razvoj matematike, a događa se i obrnuto, da matematički rezultati utječu na političke i društvene okolnosti.
Osobito često matematički rezultati indirektno utječu na ljudsko društvo, jer omogućuju nova prirodoznanstvena otkrića, tehničke inovacije ili bolje razumijevanje ekonomskih procesa.
S obzirom na to da je povijest matematike dio ljudske povijesti, a u njoj ne manjka sukoba ni ratova, ne bi smjelo nikoga začuditi da su se matematičari kroz povijest često svađali i prepirali s nematematičarima, ali i s drugim matematičarima. Stoga u ovoj knjižici predstavljamo neke najpoznatije sukobe matematičara u povijesti. Nijedan nije završio nasilnom smrću (iako su neki spomenuti matematičari bili utopljeni, otrovani ili upucani), zapravo nijedan nije prešao u fizičko nasilje, no to ne znači da su to bili mlaki sukobi – verbalni dvoboji znaju biti i te kako žestoki.
Knjiga je namijenjena svima i ne zahtijeva posebno matematičko predznanje, osim standardne razine srednje škole, a ni to u svim detaljima. Veći dio je razumljiv svakom srednjoškolcu, a i mnogom osnovnoškolcu iz viših razreda osnovne škole te mnogo široj publici. Matematika i zabava, kao i matematika i svađanje, nisu međusobno isključivi pojmovi.