=> 0
Landscapes of Transition

Landscapes of Transition

220,50 kn

autor:Krunoslav Ivanišin, Hans Ibelings
broj stranica:180
godina izdanja:2009
vrsta uveza:meki
dimenzije knjige širina i visina:
jezik:engleski


U knjizi Landscapes of transition predstavljena je hrvatska arhitektonska produkcija od 2000. godine do danas („hrvatska arhitektura 21. stoljeća“).
Recentna hrvatska arhitektonska produkcija razmjerno je prepoznata u europskom okruženju, u velikoj mjeri zahvaljujući naporima Udruženja hrvatskih arhitekata. U knjizi se situacija u hrvatskoj arhitektonskoj kulturi na početku milenija opisuje kroz dvadeset i pet ostvarenih projekata. Ne samo u usko strukovnom smislu njihove „arhitekture“, nego i u smislu njihovog šireg kulturnog značaja: odnosa prema neposrednom fizičkom okolišu, utjecaja na ekonomiju kraja; općenite promjene u kulturnom pejzažu. Dokumentiraju se širi i uži uvjeti postanka pojedinih građevina, kao i okolnosti njihovog kasnijeg trajanja i mijena, percepcije od strane lokalne zajednice, strukovnih organizacija, javnosti u najširem smislu.
Za ovaj reprezentativan svezak odabrano je dvadeset i pet najistaknutijih suvremenih arhitektonskih projekata, predstavljen svaki sa svojim posebnim okolnostima. Svi zajedno pak ilustriraju kako arhitektura može djelovati u trenucima bitnih društvenih promjena, kako se to odražava na nju i kako ona mijenja prostor i njegov doživljaj. Doba tranzicije ostavilo je posljedice u prostoru.
Projekti nisu izabrani da bi ilustrirali neki istaknuti “stil” ili posebnu \"školu\" arhitekture, nego zato što djeluju i kao paradigme trenutnog stanja “hrvatske arhitektonske kulture” i kao pokazatelji šire društvene situacije. Arhitektonska kultura ovdje ima integracijsku ulogu. Kako u smislu obnove fizičkog/kulturnog miljea, tako i u smislu njegova uključivanja u širu cjelinu. Svrha je knjige, recimo tako, odrediti poziciju hrvatske arhitektonske kulture unutar te zajedničke cjeline. U trenutku hrvatskog pristupanja Europskoj uniji, kritičko promatranje pejzaža tranzicije koji se odvijaju pred našim očima, od najveće je važnosti.

Napredna suvremena arhitektura jedan je od kulturnih proizvoda po kojima se suvremena Europa izdvaja od ostatka svijeta. Svrha knjige Landscapes of transition je otkrivanje koje bi pozicije hrvatska arhitektonska kultura, unutar tog zajedničkog kulturnog proizvoda, mogla zauzeti.

Dodaj u košaricu: