=> 0
Kontratransfer u forenzičkoj psihijatriji - Miroslav Goreta

Kontratransfer u forenzičkoj psihijatriji - Miroslav Goreta

210,00 kn

autor: Miroslav Goreta
broj stranica: 164
godina izdanja: 2017.
Dimenzije: 17.5 x 24.5 cm
vrsta uveza: tvrdi uvez
jezik: hrvatski

Knjiga Miroslava Gorete Kontratransfer u forenzičkoj psihijatriji – “subjektivni” kriteriji za objektivne procjene u forenzičkoj dijagnostici i terapiji, nije opsežna po broju stranica, ali je iznimno snažna po sadržaju koji obrađuje. U njoj se autor upustio u vrlo zahtjevnu zadaću „raskrinkavanja“ nesvjesnih reakcija, poznatih kao fenomen kontratransfera, koji je neizbježan i nerijetko dominira u svim interpersonalnim odnosima, ali se unatoč tome uporno ignorira i zanemaruje. 

Koristeći svoje veliko znanje i bogato iskustvo forenzičkog psihijatra, autor, polazeći od kontratransfera kao etnopsihoanalitičkog koncepta, analizira kontratransfer u općoj kliničkoj psihoterapiji, u forenzičko-psihijatrijskoj dijagnostici, u forenzičko-psihijatrijskoj psihoterapiji i u pravosudnoj komunikaciji. Pored toga, osvrće se i na pravo okrivljenika da se u kaznenom postupku brani šutnjom, upozoravajući na tzv. manipulativnu šutnju (okrivljenog ili češće njegova branitelja), s jedne, i kontratransfernu ljutnju (vještaka psihijatra), s druge strane, ispričivu jaku prepast kao novu kaznenopravnu odredbu te kontratransfernu dimenziju ratnih i drugih vještačenja. 

I u ovoj knjizi Goreta otvoreno i iskreno, kroz kritiku i samokritiku, upozorava na propuste koji mogu rezultirati pogrešnim dijagnostičkim zaključcima i lošim terapijskim postupcima ako se zanemare konstantno prisutni nesvjesni mehanizmi, koji osobito dolaze do izražaja u odnosima pacijenata i medicinskog osoblja. 

(iz recenzije prof. dr. sc. Velinke Grozdanić, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci) 


Zaključci jasni, kratki, precizni. A u zadnjoj točki zaključaka dr. Goreta izlazi iz sudnice (ostavio nam je veliku zadaću koju trebamo uraditi), ali se ne vraća u forenzičko- psihijatrijsku, niti psihoanalitičku ordinaciju (u obje ima mnogo zadaća). Dr. Goreta završava s idejom da se dosegnuta psihoanalitička znanja ne trebaju primjenjivati samo u forenzičko-psihijatrijskim institucijama, ne samo u sudnicama, nego svuda oko nas. 

…Posljednja se preporuka odnosi na potencijalno bitno poboljšanje svih međuljudskih odnosa - od svakodnevnih individualnih nesporazuma i banalnih sukoba do najvećih katastrofa uvjetovanih (i) kontratransferno deformiranim odlukama najmoćnijih svjetskih političara, vojskovođa, terorista…

(iz recenzije doc. dr. sc. Ante Bagarića, Klinika za psihijatriju Vrapče u Zagrebu)
Novo za February

Van Gogh
Van Gogh
183,75 kn
Turner
Turner
183,75 kn
Rubens
Rubens
183,75 kn
Rembrandt
Rembrandt
183,75 kn
Monet
Monet
183,75 kn
Michelangelo
Michelangelo
183,75 kn
Hogarth
Hogarth
183,75 kn
Goya
Goya
183,75 kn
David
David
183,75 kn
Dali
Dali
183,75 kn
Courbet
Courbet
183,75 kn
Chagall
Chagall
183,75 kn
Cezanne
Cezanne
183,75 kn
Bosch
Bosch
183,75 kn